همایش ملی فرش و معماری داخلی در اصفهان برگزار شد
همایش ملی فرش و معماری داخلی در اصفهان برگزار شد
دومین همایش ملی فرش و معماری داخلی با همکاری جمعی از فعالین این حوزه از جمله موسسه آموزش عالی آزاد دانش پژوهان، اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی استان اصفهان، انجمن صنفی کارفرمایی مهندسان معمار استان اصفهان، شرکت نمایشگاههای بینالمللی اصفهان، انجمن تولیدکنندگان و صادر کنندگان فرش دساتباف استان اصفهان، دانشگاه هنر اصفهان، کمسیون فرش، هنر و صنایع دستی و با حضور سخنرانان بنامی چون سرکار جناب آقای دکتر عبدالرضا محسنی، استاد حمید ذوالانواری، و جناب آقای مهندس فربد رسام، خانم مهندس نسیم اسحاقی در تاریخ یکشنبه 8 بهمن ماه 1402 در محل سالن همایش های بین المللی اتاق بازرگانی و اصناف شهر اصفهان برگزار شد.
در ابتدای این همایش مهندس عصاچی، ریاست اتحادیه فرش دستباف ضمن تشکر و قدر دانی از همهی دستاندرکاران این همایش بر اهمیت برگزاری این رویداد در آگاه سازی جامعه بشری از هنر و ادغام و القای احساسات به بشریت از طریق زبان بین المللی هنر تاکید کردند.
در ادامه این رویداد جناب آقای مهندس حاجیآقا میری با بیان اینکه "اصفهان یک میراث بشری و جهانی است و کمتر هنری را میتوان سراغ گرفت که اصفهان و اصفهانی در آن دستی بر آتش نداشته باشند و صاحب سبک نباشند ازنگارگری و موسیقی و خوش نویسی و... گرفته تا هنر های معاصر عکاسی و نظیر آن
جناب آقای میری از برگزاری چنین همایشهایی با محوریت فرش و معماری داخلی ابراز خوشحالی کرده و در ادامه از وضعیت تاسف بار هنر حال حاظر گفتند زیرا که اینک هنر از ارزش و اصالت خود در حال فاصله گرفتن است و نسل جوان، کمتر به سوی هنر های اصیل و قدیمی سوق مییابند و ازین خاطر که با کمتر شدن مخاطبین این هنرها باعث میشود تا برخی ازآنان به دست فراموشی سپرده شوند ابراز نگرانی کردند و یکی از راهکارهای مقابله با این اتفاق را در برگزاری این قبیل رویداد ها و آموزش با اساتید مجرب به نسل جوان در حیطه های مختلف نظیر معماری و دکوراسیون داخلی، مد و فشن ، پتینه و ... میباشد؛ چه بسا که خود باعث گشایش اقتصادی از طریق همین هنرها و تلفیق آنها شود.
در ادامه همایش مهندس اخوان، دبیر علمی همایش بیان داشتند: در ادامه درباره اصفهان گفتند اصفهان شهری است که پایتخت معماری کشور است و بدون انکار دومین پرچمدار کشور در عرصه فرش میباشد. همچنین به طرح موضوعات و بیان محتواهایی که در این برنامه مورد بررسی قرار میگرفت پرداختند.
استاد ذوالانواری برای آغاز سخنرانی و به اشتراک گذاری نقطه نظرات و تجربیاتشان در این زمینه درمورد قدیمیترین فرش دنیا یعنی فرش پازوریک با نقوش بسیار مشابه به عناصر معماری دوره هخامنشیان که بیانگر سبقهی هزار ساله تلفیق فرش و معماری داخلی میباشد صحبت کردند، همانطور که در بقعه شیخ صفی شاهد هماهنگی فرش و سقف این بنا میباشیم.
در ادامه ایشان فرمودند که این امکان همچنان وجود دارد که در معماری مدرن از همین ترفند استفاده کرد و کار معماری و فرش را با یکدیگر گره زد و برای مثال از نقوش یک گبه در تابلوی دیواری و یا دیوار پشت تلویزیون استفاده کرد.
پس از ایشان دکتر عبدالرضا محسنی از تطابق فرش و معماری داخلی و تاریخچه تلفیقی این دو هنر وزین گفتند که از حدود 200 سال قبل تا امروز به چهار، پنجاهه تقسیم شد که پنجاهه اول مربوط به تاسیس 16 کارخانجات نساجی در قاره اروپا بود، پس از آن عصر آهن ، عصر برق و مواد شیمیایی و در نهایت عصر ماشین آلات بود که امروزه هنر مدرن از تلفیق این دورانها با یکدیگر نشأت میگیرد.
همچنین ایشان از نقش خطوط ساده و تاثیر رنگ ها در طراحی گفتند و تطابق طراحی در آرامگاه های معروفی چون سعدیه، مدرسه مادرشاه یا هتل عباسی را ستودنی دانستند و از شجاعتی گفتند که در حال حاضر معماران در طراحی آثار خود از دست دادهاند که همین موضوع باعث شده تا پس از 400 سال شاخصه معماری در اصفهان همچنان بناهای تاریخی باشد و معماران جدید هیچ طراحی مدرن و جسورانهای را انجام نداده باشند.
پس از ایشان مهندس نسیم اسحاقی از تجربیات خود پس از مهاجرت به لندن از اصفهان در عرصه معماری گفتند: "چیزی که خیلی درباره طراحی دفتر و طرز فکر تاثیر دارد ملیت ها و فرهنگ ملتهای مختلف است در واقع از فرهنگ های مختلف در طرحهای معماری در طراحی فضاها به خصوص فضاهای مهم سیاسی مثل دفتر کار ملکه انگلستان و ...، شاهد نقش فرش هستیم که این بیانگر اصالت فرهنگی این هنر میباشد" این هنر به قدری جذابیت در سراسر جهان دارد که از برترین طراحیها در عرصه مد و فشن از قرن 15 تا به حال از فرش الهام گرفته شده؛ همچنین نقوش مینیاتورهایی که از قدیم موجود هستند مهر تائیدی دیگر بر اهمیت فرش میباشد.
در ادامه بیان کردند که به عقیده خود مهمترین بخش داخل هر بنایی فرش هست زیرا که تنها المان زیبایی ساز در هر طراحی دکوراسیون داخلی است که صرفا هم به قصد تزئین نمیباشد و بسیار کار، است.
مهندس اسحاقی از پیوند عمیق فرش و معماری با طبیعت گفتند که گره خوردن طبیعت با معماری خیلی مواقع از دل مناطق کویری هست که باعث شده تا باغ ایرانی را در نقشه فرش ببینیم ، برای مثال باغ ماهان کرمان خود مثل فرشی است که بر تن بیجان کویر گسترده شده و روح بخشیده یا به اثر معماری دیگر از گروه معماری زاها حدید در جزیره هرمز اشاره کردند و گفتند ارتباط فرش و معماری از دوره صفوی که معرف شکوفایی بسیاری از هنرها به خصوص فرش و معماری است آغاز شده و تا به حال ادامه یافته است.
و در کلیدی ترین بخش از سخنانشان به اهمیت یادگیری اصول و سبک شناسی دقیق معماری و شناخت هنر فرش گفتند چرا که در عقیده ایشان الگوی فرش مکملی است برای فضاهای خارجی و فرش میتواند بعد سوم و اختلاف در سطح یا حجم داشته باشد و از حالت سنتی خارج شود و بیانگر مدرنیته باشد؛ همینطور این امکان هست تا پترنهای دیاگرامهای فضایی خود به یک الگوی طراحی دیاگرام و فضا تبدیل شود.
همچنین پیوست شدید بین طراحی مدرن و فرش یا در تعریفی کلیتر بافندگی را یادآور شدند و بیان کردند که میتوانیم در طراحی، فرش را به شکل یک آبجکت ببینیم یا اینکه فراتر برویم و آنرا جزئی از معماری بدانیم.
مهندس فربد رسام در تکمیل سخنان سایر سخنرانان از تجربیات 25 ساله خود در عرصه طراحی دکوراسیون داخلی فرمودند؛ یکی از کاربردهای فرش در معماری داخلی این هست که میتوان از آن به عنوان عایق رفلکس نور و بازتاب صدا استفاده کرد و آنرا کنترل نمود.
همینطور فرش میتواند به عنوان یک آبجکت تاکیدی در فضا استفاده شود به این ترتیب که با نقش و نگار خود به ما کمک میکند تا المانی را در فضا بزرگنمایی و متمرکز کرد و یا از اهمیت شیئی از معماری کاست.
در پایان همایش پنل تخصصی با حضور سخنرانان برگزار گردید و به جمع بندی مباحث ارائه شده پرداختند.
لازم به ذکر است این همایش همزمان با بیست و ششمین نمایشگاه بین المللی فرش دستباف اصفهان برگزار گردید و شرکت کنندگان پس از همایش از غرفه های فرش نمایشگاه بازدید به عمل آوردند.